Hospodářské noviny 2

Zdálo by se, že je to obyčejných dva a půl hektaru pozemků na okraji Prahy. Jenže ty jsou důkazem několika pečlivě naplánovaných machinací spojených se stavbou pražského dálničního obchvatu, které vytáhly ze státní kasy několik desítek milionů korun. Podezřelé obchody vycházejí najevo až nyní, když nové vedení Ředitelství silnic a dálnic začalo prověřovat transakce svých předchůdců.

Ředitelství v roce 1997 koupilo pozemky právě kvůli plánovanému obchvatu. Vyšlo však najevo, že tyto pozemky nebyly ke stavbě potřeba, a navíc je ŘSD koupilo od firmy, která je v té době nevlastnila. Když je nakonec předloni prodalo, tak za zhruba třicetinu ceny, za niž je před 14 lety pořídilo.

Prodám i co nemám

Kvůli uvedeným transakcím již nové vedení podniku podalo trestní oznámení. "Stát jen tímto případem přišel o třicet až čtyřicet milionů korun," říká nový šéf ŘSD René Poruba. Jenže - alespoň v případě prvních transakcí v roce 1997 - už je pozdě, jsou promlčeny.

V prvním "tunelu" hraje hlavní roli firma Adler Europe. Od ní ŘSD na přelomu let 1997 a 1998 kupuje pozemky pro výstavbu okruhu a napojení na karlovarskou výpadovku. Jenže Adler Europe uvedené pozemky v té době nevlastní. Ředitelství silnic a dálnic jí přesto zaplatí zálohu 18,6 milionu korun. Adler pozemky následně kupuje od skutečného vlastníka za 18,2 milionu korun a převádí je na ŘSD. A to mu vzápětí posílá doplatek. Firma bez koruny v kapse tak na jediné transakci s ŘSD vydělala více než 12 milionů. Metr pozemků, které koupila za 700 korun, státu prodala za 1190 korun, tedy téměř za dvojnásobek.

Později ŘSD o polovinu pozemků přišlo. Soud rozhodl, že na nich váznou restituční nároky. Část z nich pak muselo vykoupit znovu.

Kupní smlouvu s Adler Europe podepisoval tehdejší ředitel výstavby Petr Laušman. Ten je od předminulého týdne ve vazbě s obviněním za čtvrtmiliardový podvod při nevýhodném pronájmu dálničních odpočívadel.

Tehdejším majitelem i jednatelem Adler Europe byl pražský podnikatel Vladimír Müller. Firmu krátce po transakci prodal. Nyní se živí vymáháním pohledávek. Jeho reakci se HN nepodařilo získat, podle své asistentky je v zahraničí.

Koupím, co nepotřebuji

Tím ale příběh pozemků nekončí. Později se ukázalo, že stát drtivou většinu z nich nepotřeboval. "Využili jsme je z pouhé desetiny," potvrdil Poruba.

Na scénu poté vstupuje Martin Kobrle z Roztok u Prahy a ŘSD nabízí, že jej nepotřebných pozemků zbaví. Výměnou za zhruba stejné množství pozemků pod dálnicí D5 u Stříbra. Podnik je s ním směňuje - i na základě posudků soudního znalce Františka Mráze, který je ocenil na 52 korun za metr. O tom, že je to účelová transakce, svědčí pohled do katastru. Pozemky na Plzeňsku koupil Kobrle jen dva týdny předtím, než je nabídl ŘSD.

To ovšem udělalo nepochopitelný krok: od Kobrleho vzápětí koupilo další pozemky v Ruzyni - na břehu Litoveckého potoka, který sousedí s pozemky, jichž se právě zbavilo. Tentokrát koupilo sedmdesátkrát dráž: po 3600 korunách za metr. Opět na základě Králova posudku. "Ty první byly uprostřed dálnice, k nim se vůbec nedalo přijít. Navíc tam se stavět nesmí, u toho potoka by se stavět dalo," vysvětluje dnes znalec. Pohled do katastru ale ukazuje, že oba pozemky těsně sousedí, a naopak na ten prodaný se dá dostat mnohem lépe.

Smlouvu s Kobrlem podepisovaly tehdejší šéfka závodu Praha Marie Nádvorníková a její zástupkyně Eva Kubešová. Ani jedna z nich už na ŘSD nepracuje. Tehdejší výkonný ředitel Michal Hala a právník ŘSD Robert Wolf jsou ve vazbě spolu s již zmíněným Laušmanem. A tehdejší generální ředitel Alfréd Brunclík tvrdí, že je vázán mlčenlivostí.

Pátrání po Kobrlem zase končí u papírových adres firem, v nichž v minulosti působil či ve kterých sedí ještě dnes. Třiačtyřicetiletý Kobrle, trvale přihlášený v bytovce v Roztokách u Prahy, převedl pozemky získané lacino od státu, na předloni založenou společnost Mashhad Consulting, v níž je jediným akcionářem. Podle obchodního rejstříku se firma zabývá obchodováním s nemovitostmi, neuvádí ale nikde kontakty na majitele nebo zaměstnance, nemá webové stránky a na adrese na pražském Žižkově fakticky nesídlí. A stejně nedohledatelná je i jeho druhá firma, akciovka Nové Milovice sídlící v Bubenči, kde ovšem návštěvník narazí jen na čínskou restauraci.

S přispěním Vojtěcha Blažka
Marek Pokorný