Integrován i neintegrován

Jako ve Werichově  pohádce o Princezně koloběžce, která přijela i přišla, oblečená i neoblečená, učesaná i neučesaná, tak i občané města Milovice jsou integrováni i neintegrování, dokonce i ve  dvou systémech integrované dopravy. Pražské (PID) a Středočeské (SID).

Železnice je zařazena do  4. vnějšího  pásma Pražské integrované dopravy. Použít  je možno jízdenky jak pro jednotlivou jízdu, tak i předplatné jízdenky PID.

Autobusy zajištující dopravní obslužnost v regionu Lysá nad Labem – Milovice jsou součástí Středočeské integrované dopravy (H). Jízdné je možno platit u řidiče v hotovosti, nebo prostřednictvím předplacených čipových karet.

Když to shrnu, cestující, který jedoucí z Milovic do Prahy a použije  autobus i vlak,  musí mít navzdory integraci  dva druhy jízdních dokladů.

I když je na stránkách středočeského kraje o přínosech  SID  http://www.kr-stredocesky.cz/portal/odbory/doprava/stredoceska-integrovana-doprava/   uvedeno i toto

•      zavedení jednotného tarifu a slev pro Středočeský kraj, přizpůsobení tarifu PID tarifu Středočeskému
  •     přizpůsobení dopravního pásma PID 4 – 5 na území Středočeského kraje zónovému tarifu IDS

a hlavních v cílech prezentováno mj. stanovení jednotného tarifu, který významně podporuje pravidelné zákazníky (předplatní karty).

Realita je bohužel jiná.  Naopak je likvidován stávající systém PID ve středočeském kraji, místo toho aby představitelé středočeského kraje využili tento funkční integrovaný systém. Navázaly tarifní pásma nejenom na Prahu ale i na další větší města středočeského kraje dle potřeb občanů středočeského kraje

Místo toho byly od ledna tohoto roku zrušeny doplňkové kupony PID pro ČD. K zakoupení jsou pouze kupony ČD a autobusy. Jaký však mají tyto doplňkové kupony smysl, když ani v autobusech v zajištující dopravní obslužnost Lysá nad Labem Milovice neplatí?

Navíc i cenově je výhodnější navzdory integraci kupovat tratové jízdenky ČD  do nejbližší stanice v Praze, v našem případě Praha Horní Počernice a odtud dále jezdit na kupony PID.

Je SID systémem, který slouží občanům, nebo pouze prostředkem středočeských radních ke zviditelnění, nebo systémem kterým jen neefektivně tečou peníze daňových poplatníků?

Richard Vavrda zastupitel města Milovice http://vavrda.milovice.net/blog/
Aktualizováno Sobota, 07 Březen 2009 15:02